Warsztaty kulinarne

Dnia 15 września 2022 roku młodzież z  klasy VIII c uczestniczyła w warsztatach kulinarnych organizowanych przez  firmę Cateringową Blue w Mokobodach  Na wstępie odbyła się tam lekcja doradztwa zawodowego, podczas której uczniowie poznali specyfikę  poszczególnych stanowisk pracy. Dowiedzieli się również, jakie predyspozycje trzeba posiadać, by móc wykonywać dane zawody. Podczas warsztatów  kulinarnych z pomocą szefa kuchni wypiekano pizzę. Na koniec zajęć miała miejsce degustacja przygotowanych potraw. Kolejnym elementem wycieczki była wizyta  przy „Cudownym źródełku” w Budzieszynie.

Dnia 23 września 2022 roku odbyła się wycieczka szkolna dla klasy VIII a do Mokobód na warsztaty kulinarne do firmy Cateringowej Blue.  Młodzież uczestniczyła w  lekcji z zakresu doradztwa zawodowego,  podczas której uczniowie poznali charakterystykę poszczególnych stanowisk pracy tj. szef kuchni, kucharza, managera, dyrektora, kelnera, kierowcy.  Uczniowie obejrzeli, jak wygląda praca w takim charakterze. Każdy z uczestników brał udział w warsztatach kulinarnych, gdzie z pomocą szefa kuchni wykonywano pizzę. Na koniec zajęć miała miejsce wspólna degustacja.

            Kolejnym elementem  klasowej wycieczki była wizyta  przy „Cudownym źródełku” w Budzieszynie- (gmina Mokobody, powiat siedlecki), w miejscowości związanej z kultem Matki Bożej tzw. Budziszyńskiej. Jego początków doszukujemy się w legendzie, zyskującej swe udokumentowanie w dokumentach archiwalnych, z XII wieku.

            W drodze powrotnej młodzież poszerzyła wiadomości na temat zawodu rolnika. Wysłuchała także ciekawej prelekcji na w/w temat, chętni uczniowie spróbowali nawet swoich sił w „wykopkach” czyli  zbieraniu ziemniaków.

Skip to content